Kripto para piyasasının öncüsü Bitcoin ve Ethereum düşüş dolu bir hafta geçirdikten sonra ilerleyen dönemlerde neler olacağı merakla bekleniyor. Bu hafta, ABD’nin en büyük borsası Coinbase‘in üç ayda bir 430 milyon dolarlık net zarar bildirmesi ve Güney Kore’nin kripto kazançlarına %20 vergi koyma planlarını açıklamasının ardından kripto piyasası değerlemede keskin bir düşüş gördü.
En kötü senaryoya göre, genel kripto piyasası yedi gün içinde %39 düşüşle 1,81 trilyon dolardan 1,10 trilyon dolara düştü, bu, değişken bir varlık sınıfı için bile etkileyici bir düzeltme. Değerlemelerde benzer şekilde büyük bir düşüş en son Şubat 2021’de görüldü ve risk alanlar için pazarlıklara yol açtı.
Bu haftaki volatiliteye rağmen, Bitcoin (BTC) 25.400$’dan mevcut 30.000$’a %18 yükselerek birkaç rahatlama yaşadı ve Ether (ETH) fiyatı da yıllık en düşük seviyelere düştükten sonra 2.100$’a kısa bir ralli gerçekleştirdi. 1.700 dolardan başlayan fiyatlarla.
Purpose Bitcoin ETF verilerine göre kurumsal yatırımcılar düşüşü satın aldı. Borsada işlem gören enstrüman Kanada’da listeleniyor ve 12 Mayıs’ta 6.903 BTC ekleyerek rekor düzeyde tek günlük en büyük buy-in oldu.
12 Mayıs’ta ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, stablecoin piyasasının ülkenin finansal istikrarı için herhangi bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi toplantısında Yellen şunları ekledi:
“Banka kaçakçılığıyla bağlantılı olarak yüzyıllardır bildiğimiz türde riskler sunuyorlar.”
Bitcoin ve Toplam Kripto Para Kapitalizesi Yedi Günde %19,8 Düştü
Tüm kripto para birimlerinin birleşik piyasa değeri, son yedi gün içinde %19,8 düştü ve şu anda 1,4 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Bununla birlikte, bazı orta büyüklükteki altcoinler, bir haftada %45’ten fazla düşerek düştü.
Bu hafta en çok değer kazanan ve kaybeden coinleri incelediğimizde:
Maker (MKR), rakip bir algoritmik stablecoin’in çöküşünden yararlandı. TerraUSD (UST) piyasadaki düşüşe yenik düştü ve sabitini 1 doların oldukça altına kırdı, DAI ise tamamen operasyonel kaldı.
Terra (LUNA), ekosistem rezervlerini yönetmekten sorumlu vakfın Bitcoin pozisyonunu zarara satmaya ve stabilcoinlerini 1 doların altına düşmesini telafi etmek için trilyonlarca LUNA jetonu çıkarmaya zorlanmasından sonra inanılmaz bir %100 çöküşle karşı karşıya kaldı.
Phantom (FTM) ayrıca toplam kilitli değerde bir günlük %15,3’lük bir düşüşle karşı karşıya kaldı, yani. H. ekosistemin akıllı sözleşmelerine yatırılan FTM jetonlarının miktarı. Phantom, Phantom Vakfı kıdemli ekip üyeleri Andre Cronje ve Anton Nell’in projeden ayrılmasından bu yana mücadele ediyor.
OKX Tether (USDT) primi, Çin’deki perakendecilerden gelen kripto talebini dolaylı olarak ölçer. Çin merkezli USDT, eşler arası işlemler ile resmi ABD doları para birimi arasındaki farkı ölçer.
Aşırı satın alma talebi, göstergeyi %100 gerçeğe uygun değerin üzerine çıkarır. Öte yandan Tether’in piyasa arzı, düşüş gösteren piyasalarda taşar ve %2 veya daha fazla bir indirime neden olur.
Şu anda, Tether primi %101,3’tür ve bu biraz olumludur. Son iki haftadır herhangi bir panik de olmadı. Bu veriler, Asya perakende talebinin düşmediğini gösteriyor; bu, toplam kripto para birimi kapitalizasyonunun son yedi gün içinde %19,8 düştüğünü göz önünde bulundurarak iyimser.
Ltcoin fonlama oranları da endişe verici seviyelere düştü. Kalıcı sözleşmeler (ters takaslar), genellikle her sekiz saatte bir hesaplanan gömülü bir orana sahiptir. Bu enstrümanlar, fiyatları normal spot piyasaları mükemmel bir şekilde takip etme eğiliminde olduğu için perakende tüccarlar tarafından tercih edilen türevlerdir.
Borsalar, kur riski dengesizliklerini önlemek için bu ücreti kullanır. Pozitif bir fonlama oranı, uzun vadeli (alıcıların) daha fazla kaldıraç talep ettiğini gösterir. Ancak, kısa satıcılar (satıcılar) ek kaldıraca ihtiyaç duyduğunda bunun tersi olur ve bu da fonlama oranını negatif hale getirir.
![](https://apanaliz.com/wp-content/uploads/2022/05/en-guvenilir-kripto-para-borsalari.png)
Yedi günlük kümülatif fonlama oranının çoğunlukla negatif olduğuna dikkat edin. Bu veriler, satıcılardan (shorts) daha yüksek kaldıraç olduğunu gösterir. Örneğin, Solana’nın ( SOL ) haftalık %0,90’lık negatif faiz oranı aylık %3,7’ye eşittir ve vadeli işlem pozisyonlarına sahip tüccarlar üzerinde önemli bir yük oluşturur.
Bununla birlikte, ilk iki kripto para birimi, gecikme oranıyla ölçülen aynı satış baskısı ile karşı karşıya kalmadı. Tipik olarak, aşırı karamsarlıktan kaynaklanan bir dengesizlik olduğunda, bu oran aylık negatif %3’ün biraz altına düşebilir.
Bitcoin ve Ethereum vadeli işlem piyasalarında kaldıraçlı şortların (satıcıların) olmaması ve Asyalı perakende tüccarlardaki mütevazı yükseliş, özellikle -19.8 haftalık bir performansın ardından son derece sağlıklı olarak yorumlanmalıdır.
Yatırım Tavsiyesi DEĞİLDİR!
GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN BİZİ TWİTTER VE TELEGRAM ÜZERİNDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.
Yorumlar (1)