Kripto Para Madenciliği Nedir? 2022 En İyi Kripto Madencilik Siteleri
  1. Anasayfa
  2. Rehber

Kripto Para Madenciliği Nedir? 2022 En İyi Kripto Madencilik Siteleri

0

Kripto madencilik siteleri, Kripto Para Madenciliği yapmak isteyen fakat yeterli donanıma sahip olmayan kullanıcılar için iyi bir alternatif sunmaktadır. Öte yandan, farklı tür kripto para madenciliği metotlarının olması ve temelde kripto para madenciliğinin nasıl çalıştığına dair belirsizlik, yatırımcıların ve konuya ilgi duyan kişilerin aklını karıştırabilmektedir.

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto para madenciliği, tamamlanan bir işlem için ödül olarak kripto para kazanmayı ifade eden bir kavramdır. Kavram bu hâliyle her ne kadar soyut olarak görünse de basit bir bulmaca örneğiyle somutlaştırılabilir.

Bir evde mutfak masasının üzerinde matematik bulmacası vardır ve bu bulmacayı çözebilenin ödül kazanacağı belirtilmiştir. Evde yaşayan kişilerden birisi de bu bulmacayı çözerek ödülü almaya hak kazanmıştır.

Kripto para madenciliği de karmaşık matematiksel bulmacaların bilgisayar ve yazılımlar vasıtasıyla çözülmesi ve bulmacayı çözmeyi başaranın karşılığında kripto para kazanmasıdır. Ayrıca, madencilik süreci kripto para ağındaki işlemleri güvenilir kılar.

Kripto madenciliğinin en önemli faydalarından birisi de ağdaki işlemlerin madencilik sayesinde onaylanmasıdır. Bu onaylama, kripto paralar açısından en büyük problemler arasında yer alan “çift harcama” probleminin de çözülmesini sağlamıştır.

Çift harcama, bir kripto para sahibinin illegal olarak aynı kripto parayı iki kez harcayabildiği bir senaryodur. Öte yandan, fiziksel para birimlerinde böyle bir sorun bulunmamaktadır.

Örneğin, bir şişe su almak için 5 TL harcandığında artık o 5 TL ile herhangi bir ürün tekrar alınamaz. Diğer bir deyişle, aynı fiziksel parayı defalarca harcamak mümkün değil.

Bir diğer çözüm

Kripto paralarda ise herhangi bir kripto paranın bir kopyasının oluşturulup başka bir kişiye veya tarafa gönderilme riski mevcuttur. Örneğin, 20 TL’lik bir banknot ve bu banknotun bir kopyası var. Her iki banknot da harcanmaya kalkarsa seri numarasından birisinin sahte diğerinin ise gerçek olduğu anlaşılabilir.

Bir kripto para madencisinin de yaptığı işlem buna benzer. Herhangi bir kripto paranın iki defa harcanmaması için işlemleri kontrol eder ve karşılığında ödül kazanır. Böylece, ağdaki işlemlerin de güvenliği sağlanmış olur.

Kripto para madenciliği daha iyi anlamak için “Emek İspatı (Proof-of-Work)” kavramına da göz atmak gerekebilir. Emek ispatı, kripto paralarda kullanılan bir algoritmadır. Madencilerin kimlikleri bu algoritma sayesinde oluşur ve işlem onay mekanizmasının temelini meydana getirir. Aşağıda, Satoshi Nakamoto tarafından yayınlanan Bitcoin emek ispatı mekanizması hakkında bir şema yer almaktadır.

Kripto Madencilik Çeşitleri

Kripto para madenciliği, Bitcoin’in tarihi ile başlamakla birlikte zamanla diğer kripto paralar için de yapılabilir hale gelmiştir. Ayrıca, blockchain ve kripto para alanındaki teknolojik gelişmeler madencilikte farklı metotların geliştirilmesine neden olmuştur.

Tarihsel olarak, kripto para madenciliği ilk olarak CPU madenciliği ile başlamıştır. Birçok madenci, Bitcoin’in çıktığı ilk zamanlarda bu madencilik türünü tercih etmekteydi. Öte yandan, zamanla CPU madenciliğini çok yavaş bulunmaya başlandı.

Ayrıca, verimlilik ve sürdürülebilirlik problemleri de ön plana çıktı. Bunun nedeni ise bu madencilik metodunun oldukça ciddi bir elektrik tüketimi ve bununla birlikte soğutma maliyeti ortaya çıkarmasıdır. Kripto paralarda ve Bitcoin madenciliğinde artan madencilik zorluğu da göz önüne alındığında CPU madenciliğine alternatif aranmaya başlandı.

Bu noktada GPU madenciliği ortaya atıldı ve madenciler bu metodu kullanmaya başladı. GPU madenciliği, tek bir madencilik cihazının altında birden çok GPU’yu bir araya getirerek cihazın hesaplama gücünü en üst düzeye çıkartmayı hedeflemektedir. Ayrıca, GPU madenciliğinde bir anakart ve soğutma sistemi madencilik için yeterli olmaktadır.

ASIC madenciliği de bir alternatif olarak ön plana çıkmaktadır. ASIC madencilik metodunda, yalnızca madencilik odaklı ASIC ekipmanı kullanılır ve bu cihazlar GPU madenciliğine göre daha fazla kripto para üretebilmektedir. Öte yandan, cihazların fiyatı daha pahalı olmakla birlikte madencilik zorluğu arttıkça eskime hızları da artmaktadır.

Kripto para madenciliği alanında son yıllarda ön plana çıkan bir diğer metot ise bulut madenciliğidir. Bireysel kripto para madencileri tarafından sıklıkla tercih edilen bu metot, kurumsal kripto para madencilik şirketlerinin ve madencilik tesislerinin cihaz gücünden yararlanabilmeyi mümkün kılar. Ayrıca, bulut madenciliği kripto para alanında giderek popüler hale gelmektedir.

Bulut Madenciliği Nedir?

Bulut madenciliği, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan bulut bilişim (cloud computing) sayesinde bireysel kripto para madencileri için güçlü donanımlar sunan bir madencilik metodudur. Bulut bilişim, sunucu kapasitesi, veri tabanı hizmetleri, yazılım ve dosya depolama gibi bilişim hizmetlerine internet üzerindeki bulut sistemlerinden erişilebilir kılan bir teknolojidir.

Madenciler, çeşitli kripto madencilik siteleri üzerinden bulut işlem gücünü kiralayarak herhangi bir yazılım ve donanıma ihtiyaç duymadan madencilik yapabilir.

Bulut kripto madencilik siteleri ve şirketleri, madencilerin düşük ücretler karşılığında kripto para madencilik sürecine uzaktan katılmasına izin vererek madenciliği daha erişebilir hale getirmektedir. Ayrıca, bu madencilik metodu bulut sistemler üzerinden yapıldığı için herhangi bir sistem ücreti ve bakımı gerektirmemektedir.

Bulut madenciliğini kullanan madenciler belirli bir madencilik havuzunun parçası haline gelir. Havuzdaki her madenci, kiralanan “hash gücü” miktarıyla doğru orantılı olarak kârdan pay almaktadır.

Bulut madencilik sistemi, kripto paraların enerji tüketimi konusunda kamuoyunda oluşan soru işaretlerine de bir çözüm olarak öne sürülmektedir. Bulut madenciliğinin, madencilikteki enerji tüketimini önemli ölçüde azaltması ve elektronik kirliliğe daha az neden olması gibi sebeplerden dolayı kripto paraların sürdürülebilir hale gelmesinde etkili olacağı düşünülmektedir.

Öte yandan, bulut madenciliği daha çok bireysel madenciler için ön plana çıkmakla birlikte çalışma mantığı da diğer madencilik metotlarına göre farklıdır.

Bulut madenciliğinde birden fazla çalışma modeli bulunmaktadır. Bunların ilki ve en popüleri olanı donanım kiralama veya satın almadır. Bu çalışma modelinde, madenci bir madencilik tesisindeki donanımı satın alır veya kiralar. Ekipmanın bakımından ve çalışmasını sağlamaktan madencilik tesisi sorumludur.

Bu modelde madenci, kripto paralar üzerinde doğrudan bir kontrole sahip olur. Ayrıca, madencilik tesisi madencilikle ilgili maliyetlerini daha yönetilebilir hale getirir.

İlginizi Çekebilir  Ethereum Neden NFT Projeleri İçin Tercih Sebebi?

Bulut madenciliğinde kullanılan bir diğer çalışma modeli ise kiralık hash gücüdür. Bu modelde bir kripto parayla ilgili hash gücü madencilik tesisinden kiralanır. Madenciler, tesisin elde ettiği toplam kârdan pay alır.

Bulut madenciliği ile kullanıcılar kripto madencilik siteleri vasıtasıyla herhangi bir ekipman satın almadan madencilik faaliyeti yürütebilmektedir. Bulut bilişim sistemlerinin gelişmesiyle birlikte her geçen gün kripto para madencilik sitelerinin sayısı artmaktadır.

2022 En İyi Kripto Madencilik Siteleri

Kripto madencilik siteleri, kripto para madencilerine bulut bilişim teknolojisi ile madencilik hizmeti sunan platformlardır.
Özellikle kripto para madenciliğine yeni başlayan kullanıcılar için oldukça kolay bir kullanım sunan madencilik siteleri, kiralama ücreti ve madencilik yapılabilen kripto para seçenekleri gibi faktörler noktasında da farklılaşmaktadır.

Ayrıca, bazı kripto para madencilik platformları kullanıcılarına mobil uygulama, kripto para verileri gibi farklı ek hizmetler de sunmaktadır.

1- Shamining Kripto Madencilik

2018’de kurulan Shamining, kripto para madenciliğine yeni başlayacak kişiler için oldukça kolay bir kullanım sunmaktadır. Kripto para madencilik sitesi, Bitcoin’e ek olarak Ethereum ve Litecoin madenciliği hizmeti de vermektedir.

Siteyi kullanmak isteyen kullanıcıların minimum 100 dolarlık bir pakete üye olmaları gerekmektedir. Ayrıca şirket 100.000 doların üzerindeki yatırım tutarını aşan özel madencilik faaliyetleri için farklı kullanım olanakları sağlamaktadır.

Özellikleri:

  • 7/24 ödeme imkanı
  • Ortalama gelir çarpanı uygulaması ile kazancın 1.43 kat artılırması
  • Yatırım yapmadan önce tahmini kazancı hesaplayan hesap makinesi

Minimum yatırım: 100 dolar

Ücretlendirme:

  • ASIC madencilik ekipmanı: 1 GH/S için 0.0109 dolardan başlayan paketler
  • GPU madenciliği ekipmanı: 1 GH/S için 0.0113 dolardan başlayan paketler
  • Kişiselleştirilebilir madencilik kontratı: 1 GH/S için 0.0120 dolardan başlayan paketler

2- GMINERS

Londra merkezli GMINERS , halihazırda 3000’den fazla kullanıcıya hizmet veren bir kripto para madencilik sitesidir. İzlanda, Kazakistan ve Gürcistan’da olmak üzere üç farklı madencilik merkezi işletmektedir.

Çevre dostu ekipmanlarıyla ön plana çıkan şirket, merkezlerinde “yeşil enerji” teknolojilerini kullanmaktadır.

Özellikleri:

  • Günlük ödeme imkanı
  • 24 saat kullanıcı desteği
  • Bitcoin bulut madenciliği sürecinde ekstra gelir elde etmek için ortaklık programına katılabilme imkanı
  • Kullanım kolaylığı
  • Kârlılık istatistikleri ve gelir tablolarını kontrol edebilme

Minimum yatırım: 500 dolar

Ücretlendirme:

  • Tüm planlar: 1 GH/S için 0.0120 dolardan başlayan paketler

3- Genesis Mining

Genesis Mining, kripto madencilik siteleri arasında yeni başlayan kullanıcılar için oldukça uygun olması ile ön plana çıkmaktadır. Para yatırma ve çekme işlemlerinin kolaylığı, siteyi yeni madenci dostu hale getirmektedir.

2013 yılında kurulan site, 6 temel madencilik algoritmasında madencilik faaliyeti yürütmekte ve Bitcoin, Ethereum, Dash, Litecoin gibi 11 farklı kripto para için hizmet vermektedir.

Kripto para madencilik sitesinin verilerine göre 100’den fazla ülkeden 2 milyondan fazla kullanıcıya hizmet vermiş durumdadır. Madencilik sunucuları Grönland, Estonya, İzlanda, Birleşik Krallık ve İsveç başta olmak üzere 10 farklı konumda yer almaktadır.

Özellikleri:

  • 7/24 müşteri hizmetleri
  • Farklı kripto paralara hash gücünü dağıtabilme imkanı
  • Kripto para cüzdanlarına, MasterCard, PayPal, Wire ve banka kartlarına para çekimi ve ödeme yapabilme
  • Günlük bakım ücretinin kazanılan kripto paralardan kesilmesi
  • Kripto paralara bağlı olarak farklı minimum çekim miktarı (BTC için minimum çekim miktarı 0.0015 BTC)

Minimum yatırım: 16 dolar

Ücretlendirme:

  • Kripto paralara bağlı olarak ücretlendirme değişmektedir.
  • Yazının yazıldığı sırada tüm paketler satılmış olup yakın zamanda alımların açılacağı duyurulmuştur.

4- IQ Cloud Mining

Kripto madencilik siteleri arasında ön plana çıkan bir diğer site 2016 yılında kurulan IQ Cloud Mining’dir . Kanada, Rısya, İzlanda, Gürcistan, Cezayir ve Çin’de madencilik faaliyetleri yürütmektedir. Site Bitcoin’e ek olarak, Ethereum, Litecoin ve Ripple kripto para madenciliği hizmetleri vermektedir. Ayrıca, hash oranı satın alarak 150 farklı coin’e kadar madencilik hizmetinden faydalanılabilmektedir.
Buna ek olarak, sitede kripto para ve forex piyasalarında trading yapabileceğiniz bir borsa da bulunmaktadır.

Özellikleri:

  • Kaldıraçlı trading yapılabilen borsa
  • Opsiyon borsası
  • Madencilik sözleşmesi taahhütleri için USDT bazlı ödeme
  • Günlük kazanç ödemesi
  • Otomatik yeniden yatırım imkanı
  • 7/24 canlı destek imkanı

Minimum yatırım: 250 dolar

Ücretlendirme:

  • 10 farklı kripto parada madencilik yapan SHA 256: 1 yıllık kontrat ve 10 GH/s için 0.622 dolar
  • 150 farklı kripto parada madencilik yapan SHA-256 PRO: 2 yıllık kontrat ve 10 GH/s için 0.718 dolar
  • Ömür boyu Ethereum kontratı: 0.1 MH/s için 1.572 dolar

5- BeMine

BeMine2019 yılında kurulan Rusya merkezli bir kripto para madencilik sitesidir. Bulut madenciliğinin yanı sıra ASIC madencilik ekipmanı da satmaktadır.

Şirket aynı zamanda, bir kripto para borsasına ve PAWĀ adlı bir token’e sahiptir.

Özellikleri:

  • Antminer S19 madenciliği için 3 günlük ücretsiz deneme sürümü
  • %7 referans bonusu
  • Kripto para borsası imkanı
  • Fiziksel olarak ASIC madencilik cihazı alımı yapabilme ya da sizin adınıza veri merkezlerinde cihazı depolama imkanı
  • Toplam güç kapasitesi 70 mW/h olan 4 adet veri merkezi
  • 0.054 kW/h olan elektrik maliyetinin hesabınızdan otomatik ödenmesi
  • VISA, MasterCard, PM USD, Bitcoin ve altcoinler aracılığıyla ödeme yapabilme imkanı

Minimum yatırım: 114

Ücretlendirme:

  • Bir defaya mahsus 61 dolarlık ödeme
  • Bitmain Antminer T17+: 64 TH/S için 114 dolar
  • Bitmain Antminer T19: 84 TH/S için 210 dolar
  • Bitmain Antminer S19: 110 TH/S için 199 dolar
  • Bitmain Antminer OS17+: 97 TH/S için 162 dolar
  • Innosilicon A9++ ZMaster: 140 kh/s için 171 dolar
  • Innosilicon A10 PRO: 500 Mh/s için 1.148 dolar

GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN BİZİ TWİTTER VE TELEGRAM ÜZERİNDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

İlginizi Çekebilir  Bitcoin Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir