Metaverse nedir?
Metaverse, insanların çeşitli görevleri gerçekleştirebileceği sanal bir ortamdır. “Metaverse” terimi ilk olarak bilimkurgu yazarı Neal Stephenson tarafından 1992’de yazdığı etkili romanı Snow Crash’te internete bağlı ve bilgisayar veya akıllı telefon gibi herhangi bir cihazdan erişilebilen, internet bağlantısından erişilebilen bir sanal gerçeklik ortamını temsil etmek için kullanıldı. .
Bugünün Metaverse’i Stephenson’ın versiyonundan çok uzak değil. Henüz tam olarak mevcut olmasa da, Metaverse’i çevrimiçi olarak var olan çevrimiçi sanal dünyaların bir yama işi olarak düşünebilirsiniz. İnsanlar Metaverse üzerinde farklı şeyler yapabilir, ör. B. Kendi sanal mülküne sahip olmak, oyun oynamak, çalışmak ve başka insanlarla tanışmak.
Çocuklar için bu, sosyalleşmek, yeni beceriler öğrenmek ve ilgi alanlarını keşfetmek için sonsuz fırsatlar anlamına gelir. Örneğin Minecraft, Metaverse aracılığıyla çocukları farklı kültürlerle tanıştırmak için eğitim ortamlarında zaten kullanılıyor.
Çocuklar, ister arkadaşlarıyla çevrimiçi oyunlar oynuyorlar, isterse eğitim platformları aracılığıyla sanal dersler alıyorlar olsunlar, Metaverse’den gerçekten yararlanabilirler. Bununla birlikte, bu yeni teknolojinin aşağıdakiler gibi bazı potansiyel dezavantajları da vardır: B. Siber zorbalık ve uygunsuz içeriğe maruz kalma. Sonuç olarak, çocukların metaverse’de güvenli ve üretken bir şekilde gezinmesine yardımcı olmak ebeveynlere ve velilere kalmıştır.

Metaverse çocuklar için ne demek?
İlk araştırmalar, uzmanların Metaverse’in çocukları nasıl etkileyeceği konusunda çok iyimser olmadığını gösteriyor.
Sosyal medyanın depresyon, kendine zarar verme ve bir dizi başka zihinsel sağlık sorunu gibi olumsuz etkileri söz konusu olduğunda, uzmanlar Metaverse’in daha da kötü olabileceğine dikkat çekiyor.
Ancak, sorunun meta veri deposuyla ilgili olmadığını belirtmekte fayda var. Belirtildiği gibi, Metaverse, özellikle günümüzün dijital öncelikli kültüründe harika öğrenme fırsatları sağlayabilir. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde empati oyunları üzerine yapılan bir araştırmaya göre, doğru kullanıldığında oyun ve sanal gerçeklik (VR) aslında zihinsel sağlık için harika.
Sorun şu ki, sosyal medyanın nesiller boyu süren güvensizliklerine büyük ölçüde güvenen şirketler, Metaverse geliştirmesinin ön saflarında yer alan şirketlerle aynı.
Buradaki endişe, Metaverse’in özellikle genç bireyler için sosyal medyanın neden olduğu zihinsel sağlık sorunlarını daha da kötüleştirebilmesidir. Örneğin sanal ortamlar yalnızlık yaratmakta ve katılımcılar intiharla ilgili tehlikeli içeriklere maruz kalmaktadır.
Metaverse’in Çocuklara Avantajları ve Dezavantajları
AVANTAJLARI
Metaverse, özellikle eğitim söz konusu olduğunda, çocuklar için birçok faydası vardır.
Bu tür bir teknoloji, öğrencilerin soyut kavramları daha ilgi çekici bir şekilde kavramasını sağlar. Metaverse ayrıca çocuklara çok yardımcı olabilecek, etraflarındaki dünyayı ve işlerin nasıl yürüdüğünü daha iyi anlamalarına yardımcı olan neredeyse gerçek, uygulamalı bir deneyim sunar.
Ayrıca Metaverse çocukların sosyal becerilerini geliştirebilir. Çocuklarda yalnızlık ve depresyonun artmasından genellikle sosyal medya sorumlu tutuluyor. Öte yandan Metaverse, çocuklara akranlarıyla etkileşime girebilecekleri ve yeni arkadaşlar edinebilecekleri güvenli ve kontrollü bir ortam sağlama potansiyeline sahiptir. Ayrıca çocuklarda yaratıcılığı teşvik etme ve sosyal zeka geliştirme potansiyeline sahiptir.
Sonuçta, eğlenceli. Ebeveynlerin çocuklarıyla bağ kurmaları ve onlara daha az stresli bir ortamda çeşitli beceri ve bilgileri öğretmeleri için harika bir yol olabilir. Ebeveynler potansiyel tehlikelerin farkında oldukları ve çocuklarını güvende tutmak için gerekli önlemleri aldıkları sürece, Metaverse çocukların keşfetmesi ve öğrenmesi için harika bir yer olabilir.
DEZAVANTAJLARI
Metaverse ayrıca çocuklar için siber zorbalık ve mahremiyet eksikliği gibi bazı potansiyel risklere de sahiptir.
Siber zorbalık, çocuklar anonim kullanıcılar tarafından hedef alınabileceği ve taciz edilebileceği için ciddi bir sorundur. Çocukların şiddet, cinsel içerik ve nefret söylemi gibi uygunsuz içeriklere maruz kalma riski de vardır.
Ayrıca, bazı uzmanlar Metaverse’in çocuklar için bağımlılık yapabileceğinden endişe duyuyor. Sürükleyici ve ilgi çekici doğası nedeniyle, çocukların zamanlarını yönetmeleri ve Metaverse kullanımlarını sınırlamaları zor olabilir.
Gizlilik, Metaverse’de başka bir sorun olabilir. Ve konu çocuklara gelince, bu risklerin farkında olmak daha da önemlidir. Çocuklar Metaverse’i kullanırken, yanlışlıkla ev adresleri veya diğer kişisel bilgiler gibi kişisel bilgileri verebilirler.
Fizyolojik risklere ek olarak, metaverse’in dikkate alınması gereken fiziksel riskleri de vardır. VR kulaklıkların yoğun kullanımı baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi semptomlara neden olabilir. Ve bu etkiler genellikle geçici olsa da, yine de oldukça rahatsız edici olabilirler.
Özet olarak, meta veri deposu (metaverse) söz konusu olduğunda erişim eşitsizliği büyük bir sorundur. Her çocuğun internete veya VR kulaklığına erişimi olmayacak. Ve böyle bir erişim olmadan, hem eğitimsel hem de sosyal olarak dezavantajlı olabilirler.
Metaverse Dezavantajlarından Çocukları Nasıl Korunur?
Ebeveynler, çocuklarının Metaverse’deki faaliyetlerini yakından izlemelidir.
Her şeyde olduğu gibi Metaverse’in de artıları ve eksileri vardır. Ebeveyn olarak bu risklerin farkında olmak ve çocuklarınızı bunlardan korumak için önlem almak çok önemlidir. İlk olarak, çocuğunuzun çevrimiçi etkinliklerini yakından izleyin. Potansiyel olarak zararlı içeriğe erişimlerini sınırlayın ve Metaverse’de gördüklerini ve yaptıklarını yakından izleyin.
Ayrıca Metaverse’i kullanmak için net kurallar ve yönergeler belirlemeli ve çocuklarınızın bunları takip etme olasılığını artırmak için bu kuralları güçlendirmelisiniz. Bu, başta çocuklar olmak üzere tüm kullanıcılar için daha güvenli bir ortam yaratılmasına yardımcı olur.
Ayrıca, çevrimiçi olarak başkalarıyla etkileşim kurarken uygun davranış konusunda rehberlik sağlayın. Yabancı olsalar bile başkalarına saygılı ve düşünceli olmanın önemini vurgulayın.
Son olarak, meta veri deposunun çocuğunuzun yaşamının yalnızca bir parçası olduğunu unutmayın. Onları sanal ve gerçek dünyalar arasında zamanlarını dengelemeye teşvik etmek önemlidir. Yine de dışarıda vakit geçirmeli, insanlarla yüz yüze iletişim kurmalı ve başka faaliyetlerde bulunmalıdırlar.
Üreticiler ve teknoloji şirketleri de çocukları korumak için üzerlerine düşeni yapmalıdır. Büyük şirketlerin ebeveynlerle aynı ahlaki pusulaya sahip olmasını beklemek yanıltıcı olsa da, en azından içeriği ve kötü davranışı denetleme konusunda daha gayretli olacaklarını umabiliriz. Nihayetinde, onları ayakta tutan kullanıcı tabanını korumak onların çıkarınadır.
Her şeyden önce, VR cihazları ve Metaverse sistemleri, çocukların rahatı ve esenliği düşünülerek tasarlanmalıdır. Taciz edici veya uygunsuz davranışları bildirmeniz için teşvik edilmelidir. Bu raporların ele alınması için açık mekanizmalar da olmalıdır. Ayrıca antivirüs yazılımı, parola koruması ve şifreleme gibi çevrimiçi güvenlik önlemleri de VR cihazlarına ve meta veri aktarım platformlarına entegre edilmelidir.
Genel olarak, çocukları metaverse risklerinden korumak ortak bir sorumluluktur. Ebeveynler, çocuklarının bu yeni dijital dünyada gezinmelerine yardımcı olmak için üzerlerine düşeni yapmalıdır. Bununla birlikte, teknoloji şirketleri, siber zorbalık ve uygunsuz içeriğe maruz kalma gibi yaygın tehditlere karşı önlemler uygulayarak Metaverse’i genç kullanıcılar için daha güvenli bir yer haline getirmek için çalışmalıdır.
GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN BİZİ TWİTTER VE TELEGRAM ÜZERİNDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.