DAO dedir? DAO, decentralized autonomous organization kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçesi Merkezi olmayan özerk kuruluş ya da merkezi olmayan özerk şirket (DAC) olarak tanımlanır. İlk bakışta çok büyük, çok işlevli yapılar görünebilir, ancak bir DAO aynı zamanda tek alanlı, konu odaklı bir varlık da olabilir.
DAO nedir? Sorusunun cevabında bu kısaltmanın adını oluşturan üç kelimenin anlamlarını taşır. DAO, Merkezi değildir tek bir merkez tarafından yönetilmez, genellikle şeffaf olan, kuruluşun mensupları tarafından kontrol edilen ve merkezi bir hükümet tarafından yönlendirilmeyen, bir bilgisayar programı olarak kodlanmış kurallardan meydana gelen bir kuruluştur.
Bir DAO’nun finansal işlem kayıtları ve program kuralları bir blok zincirinde tutulur. Bu tür bir ticari organizasyonun kesin yasal statüsü belirsizdir. DAO, otonomdur bünyesindeki tüm işlemler önceden programlandığı ve geliştirilmeye devam edilebildiğince otomatik olarak işler. DAO, organizasyonludur belirli bir konu veya amaç için bir arada olan bileşenlerden oluşmaktadır.
DAO Nasıl Çalışır?
DAO, merkezi bir otoriteye bağlı olmayan, topluluk tarafından yönlendirilen özerk ve şeffaf bir yapılanmadır. Akıllı sözleşmeler kullanılarak topluluk tarafından kabul edilen kurallar uygulanır, oylama yapılır ve tüm bu kuralları ve işlemleri içeren kodlar kamuya şeffaf bir şekilde açıklanır. Hiyerarşik bir yapının aksine, bir DAO’nun her üyesi, protokolün çeşitli seviyelerde nasıl çalıştığını kontrol edebilir ve bireylerin yararına tüm kurallar tüm DAO’nun yararınadır.
DAO protokolünü oluşturacak olan bu kurallar blok zincirlerine kaydedilir. DAO’daki yönetişim ve finansal model de bu protokolde yazılı bulunmaktadır. DAO, sahip olduğu veya kullanmayı seçtiği kripto para birimlerine veya jetonlara sahiptir. Yerel DAO jetonlarına sahip olan kullanıcılar, ne kadar sahip olduklarına bağlı olarak yönetişim modelinde o kadar söz sahibidir.
DAO ve Kriptopara Piyasası
DAO’lar merkezi olmayan kuruluşlardır ve özerk olarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Merkezi yönetime sahip olmayan açık kaynaklı yapılardır. Kendi risk sermayesi fonlarına sahiptirler. DAO’ların çıkış noktası merkezi bir yapı tarafından yönetilmediğinden ve merkezi bir otoriteye dayanmadığından, yatırımcı fonlarının ve finansal modellerin riskleri de minimuma indirilmektedir. DAO’daki tüm işlemler, bu yapının yerel belirteci ile ödenir ve bu belirtecin sahiplerinin de yönetimde söz hakkı vardır. Blockchain ve kripto para ekosistemi üzerine tasarlanan böyle bir yapı elbette kripto piyasasına büyük katkı sağlıyor. Bu tanımlara ve özelliklere bakıldığında, Bitcoin blok zinciri, bir DAO’nun ilk örneği olarak kabul edilebilmektedir. Ancak, birçok Merkezi Olmayan Finans işlevi içeren günümüzün merkezi olmayan uygulamaları , Bitcoin blok zincirinin bir DAO olarak kabul edilmemesine neden olmuştur.
GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN BİZİ TWİTTER VE TELEGRAM ÜZERİNDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.