“Bitcoin Balina / Bitcoin Balinaları” terimi genellikle Bitcoin piyasasında etkilerini hissettiren, yaptıkları işlemlerle tanınan büyük Bitcoin oyuncularını tanımlamak için kullanılır. Piyasa için bir metafor olarak okyanus teriminin kullanılması kesinlikle uygundur. Çünkü Bitcoin piyasasında tıpkı okyanustaki gibi büyük balıklar ve küçük balıklar yer almaktadır. Bitcoin piyasasının okyanus benzetmesinin içini aşağıdaki terimlerle doldurabiliriz;
- Köpek balığı: Kâr etme çılgınlığı
- Dalgalar: Piyasa hareketleri
- Balinalar: Büyük Bitcoin sahipleri
- Yunuslar: Balinalara kıyasla daha küçük Bitcoin sahipleri
- Küçük balıklar: Küçük Bitcoin sahipleri
Tüm bunlarla birlikte, balina terimi yanlış yatırımcı sınıfına uyarlanmış olabilir, çünkü aşağıda açıklanan oyuncular gerçekten okyanusun en büyük yaratıklarıdır.
Bitcoin Yunusları
Kendilerini her defasında 1.000 BTC’lik alımlarıyla veya satışlarıyla gösterirler ve ortak amaçları piyasayı hareket ettiren ve istedikleri takdirde fiyatı manipüle edebilen ağır oyuncular olduğunu göstermektir. Ancak, bu görüş tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır.
Gerçek şu ki, Bitcoin piyasasındaki bu oyuncular Bitcoin balinaları değil, daha çok Bitcoin yunuslarıdır. Yani, bu oyuncular daha küçük balık grubundandır.
Bitcoin Balinaları
Bu grubuna giren oyuncular, Hedge Funds ve Bitcoin Investment Funds gibi kurumlardır. Bu fonlardan bazıları Bitcoin piyasasındaki (okyanustaki) varlıklarını açıkladı:
- Pantera Capital
- Bitcoins Reserve
- Binary Financial
- Coin Capital Partners
- Falcon Global Capital
- Fortress
- Bitcoin Investment Trust
- Global Advisors Bitcoin Investment Fund
Okyanusun diğer balinaları ise henüz kendilerini göstermiş değiller, ancak okyanusun değerinliklerinde yer alıyorlar. Bu fonlar tipik olarak, düzenli perakende trader’larının göremediği özel bir düzenleme ile stratejik ve gizli olarak borsalara aktardıkları yüzbinlerce Bitcoin’i yönetiyorlar.
Büyük sermaye kurumları piyasayı istediği gibi hareket ettirebilir. Bir “Bitcoin Balinası” metaforunun tam olarak anlam bulduğu yer burasıdır, çünkü okyanusun diğer sakinleri balinanın yolundan çekilmeli veya başka bir yere taşınmalıdır. Ek olarak, balinayı kendi yolundan saptıracak kadar güçlü bir akım yoktur. Bu yüzden neyi amaçlıyorsa onu yapar.
Bitcoin Balinası Nasıl Hareket Eder?
Bazı hipotezlere bir göz atalım ve ardından balinaların kripto para piyasası üzerindeki etkisi hakkında bazı sonuçları ortaya koyalım. İlk olarak, okyanus ne kadar büyükse, önemli bir dalga oluşturmak için balinanın da o kadar büyük olması gerekir. Bir balina okyanus için yeterince büyük değilse ve çok sayıda alıcının bulunduğu bir pazarda bu kadar düşük fiyatlardan bir satış emri vermeye çalışırsa, tam olarak istediğinin tam tersini elde edebilir: insanlar aslında siparişi satın alırlar. Genç pazarların balina dalgalarına daha yatkın olmasının nedeni budur.
Bazı kripto para birimi toplulukları, balinanın “duvarı kırmak” olarak adlandırılan satış emrini aşmak için bir araya gelir (söz konusu “duvar”, balinanın sunduğu fiyattır). Bir balina dalgasının, yeni bir yatırımcı için normalden çok daha düşük değerlerde hedeflenen kripto para birimini satın almaya başlaması için harika bir fırsat olduğunu unutmayın. Öte yandan, piyasada hali hazırda kripto paralarını satmak için tahsis edilmiş yatırımcılar için kötü bir an.
Fiyat Pompalama
Balinalar teorik olarak kripto para birimlerinin fiyatlarında enflasyon dalgaları yaratabilir ve bu büyüklükte bir satış emri vermek yerine bunun yerine bir satın alma emri verdiklerini varsayabilir. Bu boyutta ani bir talep artışı, doğal olarak, hedeflenen kripto paranın fiyatını önemli ölçüde artıracaktır. Bu normalde yalnız balinalar tarafından değil, toplu bir çaba içinde fiyatları yükseltmek için birlikte çalışan insan grupları tarafından da yapılır.
Grup, büyük satın alma emirlerini bir araya getirerek kripto fiyatını yükseltir ve ardından, kripto paralarını son zamanlarda “yapay” olarak ifadesiyle anılan fiyatlarla bir noktada satmak için dalga oluştururlar. Bitcoin ve daha küçük altcoin’ler hakkında daha önce söylenenlere rağmen, 1000 kişinin Bitcoin pazarının %40’ına sahip olduğu bir gerçektir, bu da teorik bir balina dalgasının gerçekten senkronize bir balina saldırısı ile provoke edilebileceği anlamına gelirken, bazı insanlar bunun gibi bir şeyden bile şüpheleniyor. Bu Bitcoin ile geçmişte zaten oldu ve yakın gelecekte de yaşanabilir. Benzer şekilde, tanımlanmış bir balina enflasyonu, ortalama bir yatırımcının kripto paralarını satması için iyi bir fırsat olacaktır.
Bu, bir bakıma, klasik hisse senedi piyasalarının geliştirilmiş bir versiyonu olan “pump and dump”tır.
Bitcoin Balinaları Nasıl Ticaret Yapar?
Başlangıçta, Bitcoin balinaları en büyük ve likiditesi en fazla olan Bitcoin borsalarında işlem görüyordu ve çoğu hala bunu yapıyor. Bununla birlikte, dijital varlık piyasası olgunlaştıkça, OTC brokerleri, anonimliklerini korumak ve borsaların sağlayabileceğinden daha fazla likiditeye erişebilmek için tezgah üzerinden dijital para ticareti yapan büyük Bitcoin yatırımcılarına hizmet vermeye başladı.
Cumberland ve Circle gibi OTC brokerleri, dijital para ticareti için minimum 100.000 dolar ve 250.000 dolarlık ticket’lara sahiptir ve bu, varlıklı Bitcoin sahiplerinin, borsalara dokunmadan ticaret yapmadan birbirleri arasında ticaret yapabileceği anlamına gelir. Bazı durumlarda, OTC brokerleri, alım satımları kapatmak ve büyük bir satış veya alım işleminin genel piyasa üzerindeki etkisini azaltmak için farklı borsalardan likidite sağlar.
Kraken, Gemini ve Coinbase gibi daha büyük Bitcoin borsalarından bazıları balina büyüklüğündeki hesaplara hizmet vermek için özel OTC masaları ve takas odaları da açtı.
Kripto Paraları Hareketlendiren Faktörler
Balinaların faaliyetlerinin yanı sıra, bir kripto para biriminin ciddi şekilde değer kaybetmesine veya değerlenmesine neden olabilecek birçok başka faktör vardır. Genellikle balina dalgalarının neden olduğu ani düşüşler, diğer faktörlerden kaynaklananlardan çok daha serttir. Örneğin, Çin ve Güney Kore yasaklarından sonra birçok kripto para birimi fiyatı düştü. Böylesine keskin bir düşüş, bir balina dalgası olarak kolaylıkla düşünülebilir ancak öncelikle, bu büyüklükteki piyasalardaki para birimlerinin bu tür saldırılara karşı duyarlı olmadığını biliyoruz ve ikinci olarak, buna yol açan jeopolitik durumu tam olarak biliyoruz.
Maalesef bu noktada, ana akım medya, FUD ile birlikte balina manipülasyonu, katlanmak zorunda olduğumuz şeylerden bazıları.
Bitcoin Likiditesi
Bu kurumlar, piyasaya 50.000 BTC enjekte ederek bir hafta boyunca büyük bir fiyat değişikliği gerçekleştirilebilir. Yine de bu kendi iyilikleri için anlamsızdır, çünkü kurumların nihai hedefi küçük yatırımcılar gibi her yatırımdan sonra bir kâr elde etmektir. Bunun olması için ise düşük fiyattan Bitcoin satın almalı ve yüksek fiyattan satış yapmak gerekir.
Bitcoin balinaları da bunun farkındadırlar ve alım-satım için engellere takılmamak adına yüzlerce veya binlerce küçük alım-satım yaparak manipülasyon yapmayı hedeflerler. Bu nedenle onların işlemlerini tespit etmek pek mümkün değildir.
Bu Taraftan Lütfen
Kurumların ticaretin kârlılığını en üst düzeye çıkarma arzuları göz önüne alındığında, piyasaya küçük balık olarak katılmaları ve bu balıkların birlikte hareket etmesi gerekmektedir. En azından bir güç oluşturmak için böylesi bir işbirliği şarttır.
Kurumlar piyasayı izleyerek bir amaç belirlerler. Daha sonra, yaptıkları etkilerle diğer küçük balıklarından aralarına katılmalarını sağlarlar. Yani bir süre küçük balıkları yemlerler. En iyi çıkış noktasında ise piyasayı büyük çapta etkileyecek adımı atarlar.
Piyasadaki Fenomenler
Birazdan söyleyeceğimiz şey kulağa inanılmaz gibi gelse de bu bir gerçek; Forex piyasasının çoğu için piyasa yapıcılar olan büyük bankalar, sadece birkaç hafta boyunca sürecek ticaret planları ile piyasayı yönlendirecek özel ekiplere sahiptirler.
Bitcoin piyasasının yatırım fonları gibi yüksek riskli kurumsal yatırımcılar için ideal olmasını sağlayan çeşitli özellikleri vardır:
- Nispeten daha küçük piyasa değeri
- Daha saf yatırımcılar/katılımcılar
- Bankaların rakipleri yok
- Resmi ve yasal düzenlemeler yok
Makalemizin en üstünde listelenen kurumlar, son iki yıl boyunca Bitcoin piyasasında aktif hale geldiler. Büyük oyuncuların eylemlerini koordine etmeleri oldukça rasyonel görünüyor. Büyük miktarda Bitcoin’i elinde tuttuğu bilinen topluluk üyelerinin olduğu düşünüldüğünde, diğer potansiyel piyasa hareketleri ile kendi çıkarlarını makul bir şekilde sağlayacaklarını ve piyasayı kendilerine göre hizaya getirebilecekleri düşüncesindedirler. Zaman zaman bu konuda başarılı oldukları da bir gerçek. Bitcoin piyasası genellikle spekülasyona açıktır ve özellikle küçük balıkların dikkatli olmaları gerekir.
Okyanusta büyük bir balina gören küçük bir balık ne yapar? Hızlıca yoluna devam eder. Elbetteki böylesi karanlık bir okyanusta balinalarla yüzmek kolay değil ama unutmayın; okyanusun doğasında bu var.
GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN BİZİ TWİTTER VE TELEGRAM ÜZERİNDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.
Yorumlar (1)